lördag 1 juni 2013

Regnlördag.

Min mamma bor 200 meter ifrån oss. Vilken ynnest det är! Knappen vill alltid vara hemma hos mormor, och att han får växa upp med en annan vuxen som en så naturlig del av sin vardag som hon är, det borde varenda unge få. Nästa sommar kanske han till och med är stor nog att gå ensam den lilla biten hem till henne. Bara "äh, jag sticker till mormor, so long på er tråkmånsar". Vilken grej.
Mina morföräldrar fanns ju i Finland och min farmor var en gammal dam som bodde i en liten lägenhet fylld av ömtåliga gustavianska möbler bland andra lägenheter fulla av mer eller mindre snurriga åldringar. Där drack de vuxna kaffe i lövtunna miniatyrkoppar och på en hylla i tamburen stod en gammal encyklopedi i torrt skinnband med en bild på en rytande gorilla i som jag inte kunde slita mig ifrån trots att den skrämde vettet ur mig. Hon var gammal som gatan när hon gick bort och jag var fortfarande bara en liten fjärt.

Den sommaröppna kiosken här ute hade invigning idag. Det duggade men vi gick dit ändå, drack kaffe, åt glass under ett parasoll och köpte smågodis för en femma var i små papperspåsar. När vi kom tillbaka igen ville Knappen följa med mormor hem så nu sitter jag vid skrivbordet med alla löven igen och lyssnar på regnet genom det öppna fönstret och nästan skäms för att jag har det så bra.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har Irja flyttat? Arvid farmor och farfar bor ungefär 100 meter ifrån oss. Det är verkligen jättebra! De hämtar på dagis ett par dagar i vecka och han har sovit över där flera gånger.
Kram Helena

Sofia sa...

Helena: Ja! Hon skaffade ett jättefint litet hus här ute typ ett halvår efter att vi flyttade hit! Det är helt otroligt lyxigt att få ha det så, eller hur!

Anonym sa...

Vad mysigt! Hälsa henne från mig!
Vi ska till Eknö på midsommar. Det vore jättekul om ni kunde komma dit då med!

/ Helena