onsdag 12 oktober 2016

Skolan just nu.

Vi läser stilhistoria i skolan nu. Vår professor är som en förkroppsligad version av ordet belevad. Han är så vältalig, hövlig, försynt och väluppfostrad att man vill krama och ruska om honom på en och samma gång. På ett bra vis.
Han tar oss alltid med på en evig radda studiebesök till stilhistoriskt intressanta platser. Förra läsåret gick vi runt och frös i slott. De här senaste veckorna har vi bland annat varit på Stadsbiblioteket, ritat av Gunnar Asplund och invigt 1928:


Folksamhuset i Skanstull, ritat av Yngve Tegnér och Nils Einar Eriksson, klart 1960:


(stilmässigt sjukt snurrigt ställe)och Italienska Kulturinstitutet (ritat av italienska arkitekten Gio Ponti), som av en journalist när det invigdes i slutet av 50-talet beskrevs som "en elegant damsko utslängd i gräset":


Här innertaket i "teatern"/aulan/hörsalen:Den här kursen avhandlar 1900-talet alltså. Osäkert om det är den faktiska kursen eller professorn jag gillar bäst. Hur som helst är det hela himla fint.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad kul! Skulle gärna gå och upptäcka ibland välbekanta platser med någon som gör mig uppmärksam på de där detaljerna som är så lätta att bara susa förbi i vardagen "för man är ju faktiskt _på väg_ någonstans". Skulle för övrigt gärna gå på konstmuseum med en kunnig guide som kan berätta om historien bakom olika konstverk. Gjorde det på Malta en gång, med en guide som berättade om Caravaggios verk, hur det kom sig att han var på Malta (han flydde dit, anklagad för mord, för att undkomma rättsväsendet i Rom) etc.
Hm. Får skriva upp det på min att göra-lista :-/

/Eva

Sofia sa...

Eva: För mig är det HELA skillnaden. Så mycket jag aldrig ens reflekterat över kommer fram och man tittar med helt nya ögon. Sen har jag tyvärr en tendens att glömma bort det mesta så jag försöker anteckna mycket. Konstmuseum går jag inte ens på då jag inte är intresserad av att "tolka". Vill någon berätta så lyssnar jag gärna annars blir jag lätt rastlös. Så de här studiebesöken är verkligen tacksamma!
Den där att-gör-listan, ja... Den börjar bli rätt lång ;)

Anonym sa...

Den förbannade glömskan! Jag är så otroligt glömsk att jag undrar om det (på riktigt) är något fel. Det känns onekligen som att jag missar en del när jag så ofta glömmer så stor del av mina upplevelser. (Var för övrigt tvungen att googla mig till att det vara Caravaggio;-) Att analysera konst är jag också ointresserad av, däremot så fascineras jag som sagt av storyn bakom ... allt. I övrigt är konstmuseer oftast mest ... trista.
Men som sagt, med rätt guide så!
/Eva