fredag 24 maj 2013

Inneboende.

Ett gäng svartmyror har flyttat in hos oss. Har läst på nätet att de gillar sten och det har vi en del, plus att huset står på en cementplatta vilket också tydligen är poppis. Har också läst att de inte är "någon skada för hushållet" men jag känner inför dem ungefär som jag känner för grannens katter: "Eh, ni bor inte här, hej då?"
Knappens lösning är att vi flyttar hem till hans bästa kompis Stjärnan. Det skulle ju vara trevligt och så men jag tänker att något mer långsiktigt alternativ borde ju finnas. Någon som vet?

10 kommentarer:

en annan sa...

Myrr! Strö Myrr ÖVERALLT.

Runt husgrunden, där du ser att de har sina stråk, om du hittar bon/öppningar ned i marken. Ö-V-E-R-A-L-L-T

Komplettera med myrfällor inomhus om ni fått in dem, men det är svårt med sådana om man har nyfikna barn i huset.

Efter ett par veckor är de borta! :-)

Men de kommer tillbaka då och då, med några års mellanrum.

Sofia sa...

en annan: Ja, problemet är att de är inne! Har förstått att de har under cover myrstigar typ i fundamentet eller så för de använder inte dörren som vanliga personer när de kommer in! Myrrfälla, hur funkar det?!

Pea sa...

hej! jag har en helt annan fråga till dig!
du har byggt hus va? är det något du rekommenderar? blev det som ni väntat er, är ni nöjda etc? gjorde ni mkt själva? blev det dyrare än väntat? osv. :)

Sofia sa...

Pea: Hej! Svar kommer i eget inlägg inom kort!

en annan sa...

Myrfällor är små askar med gift (myrgodis) som antingen dödar myrorna direkt, de ligger då i en liten solfjäder ut från fällan, eller så dödar de myran och myrans kompisar när de går tillbaka till boet med giftet/godiset.

Vi hade massor med myror på jobbet, i flera år, men fällorna höll dem stången. Där kunde vi inte sätta ut myrr eftersom det var myror inomhus - på 3, 4 och 5:e våningen! :-D

Här hemma verkar Myrr funka bäst, men så har vi (ta i trä) inga myror inomhus.

Anonym sa...

Kanel. Strö det överallt där du ser myrorna, och ett par dagar efter att du strött ut det och myrorna flyttat iväg (för ja, de HATAR verkligen kanel) så köper du några billiga påsar (på till exempel ö&b) och strör en rand runt hela huset. Funkar som bara den.

Sofia sa...

en annan: Ja just ja, tror minsann att vi hade såna i stugan vid något tillfälle! Jag bloggade till och med om min apokalyptiska vision om hur det lång rader på rader av döda myror i alla deras underjordiska gångar! Tack för alla tips!

suziluz: Kanel! Tänka sig. Ska absolut prova. Känns lite mer safe med barn som springer runt här och pillar på allt. Tack för tipset!

Pea sa...

Åh, eget inlägg ;)

Anonym sa...

Hej!
Vi har myrrdosor under en liten trappa på uteplatsen. De ser lite ut som leksaker så vill vill inte att Arvid ska se dem. Vi har köpt våra på Ica och de räcker i någon vecka, sen får man byta ut dem. Sen strör vi ut vitpeppar längs dörrposten. Det är inte giftigt och det smakar inte gott om Arvid skulle försöka smaka på det. Just nu har vi extra vitpeppar längs skafferiet i köket också. De har nämligen hittat min honungsburk.
Man ska ha det så rent som möjligt när man ska bli av med myror men det är helt omöjligt med Arvid som gillar att tappa maten på golvet.

Kram Helena

en annan sa...

Kanel var ett jättebra tips! Känns SÅ mycket mer miljövänligt! :-) Sen äter mina ungar sand/gräs/jord/younameit ändå så det är bättre att de får i sig kanelblandad jord än Myrr-blandad...! X-[