tisdag 15 februari 2011

Förortsmorsans arv

Idag tänker jag på de gamla djungelordspråken. Exempel: "Då Fantomen rör sig står blixten stilla." Klart och tydligt; han är snabb som fan.
"Fantomen är hård mot de hårda." Man bara: okej. Jag fattar. Helt klart egenskaper han har och någon typ av värderingar. Fantomen: hård, tuff och rättvis.
Sen finns andra, som min favorit: "Det finns nätter då Fantomen lämnar djungeln och går på stadens gator som en vanlig man."
Vad betyder det? Att han har busskort? Att han äger andra kläder än sina snygga trikåer? Är det att han går som en vanlig man istället för? Hoppsa? Och i så fall vad betyder i så fall rör sig i det första ordspråket?
Frågorna hopar sig.
Däremot gillar jag dem. Om jag en dag skriver något vettigt ska det också följas av ordspråk som i Fantomens anda ska leva kvar och förmedlas framför elden från generation till generation.
Kanske "Förortsmorsan äter aldrig blåbär i skogen för då kan man få mask i magen."
Eller "Ibland slänger Förortsmorsan saker fast de fortfarande fungerar."

5 kommentarer:

Anonym sa...

Han till vänster på bild....

En beundrande GURAN - Bandarernas Konung!?!?

... som uppenbarligen tagit efter Mr Walker - "och går ut ur grottan som en vanlig man"....

Synd på bast-struten till mössa, kanske... hade "gjort sig" som accessoir..

______________


(vår Papps hade ett uttryck; "oss grabbar emellan": "vit man, kissar aldrig ensam" - uttalat lika delar tyst & hemligt som med glimten i ögat, när naturen skulle bevattnas på landet... Jag använder det själv efter att sonen var stor nog att invigas i manliga landet-riter... Obs för okunniga: det ligger ingen underförstådd rasbiologi i detta, det handlade mer om Kåwbåjjs och indianer..)

Lucky Luke - skjuter snabbare än sin egen skugga....

/Lb

Anonym sa...

Trikåerna har han alltid under kläderna, det vet vi här i Sumpan./Team LDP.

Sofia sa...

Lb: Haha! Hade glömt hur den vite mannen kissar! Påminner mig om hans självpåtagna indian-namn "Smältande snödrivan"!

Team LDP: Så han har alltså en garderob av något slag. Nästa fråga: hur vet man? Går han runt i Sumpan och blottar sin trikåer för skräckslagna tanter?

Hanna sa...

"Att han har busskort?"
Roligast idag!

Anonym sa...

Han har sin hatt och cape. Det vet vi! Som sagt, honom kan man väl träffa som "vanlig man" även på Solsidan bland andra figurer. Älltså även förortsmorsan får passa sig. Tanter i Sumpan är inte skräckslagna!:-)/Team LDP