fredag 29 januari 2010

Såld på Svenska Bil

A och jag letar miljöbil. Det har vi gjort ett bra tag och vi har kollat på bilar bilar bilar. Idag skulle Svenska Bils nya bilhall i Smista få sig ett besök. Pratade med något kille på Svenska Bil häromdagen och han spann som en katt när den nya hallen kom på tal. Den var näst intill ett flaggskepp, en koncernens stolthet, nyinvigd och skinande.

Nåväl.

Vi åker dit för att spana in Opels bidrag till miljöbilsutbudet. Det är tomt när vi kommer dit. Bilar på golvet, javisst, men dött som i graven. Några trötta verkstadskillar. En man med en kamera glider runt och fotar lokalerna och får iallafall mig att känna mig som om jag är i vägen hela tiden.
Vi hittar bilen vi vill kolla på och cirkulerar ett tag. Inte en säljare så långt ögat kan nå. Vi börjar fixa med bilen, extrabaksätet, fälla upp, fälla ner, veckla ut, trycka in. Fortfarande ingen säljare. A letar lite vid deras säljardisk:

Tomt. När vi väntat i 25 minuter och inte kan fingra mer på bilen frågar vi en verkstadstjomme om de har några säljare på det här bygget. En säljare? Han måste ringa efter en.
Han ringer. Vi väntar.

Klockan går. A hittar en tidning som han kan läsa under tiden.

Knappen somnar.

Jag spanar in kundhänget. Ränderna och prickarna på väggen där bakom är inte en motorvägsinspirerad tapet. Det är en omålad men spacklad gipsvägg.
Kaffemaskin...finns. Och låga fåtöljer så man kan vila fötterna på ett av barborden. Kolla in fototapeten med motiv från verkstaden.
20 minuter går.
En verkstadskille tar ett initiativ och frågar om vi fått hjälp. Vi säger att alltså, vi försöker ju kanske köpa bil inte helt överraskande, men det går rätt dåligt.
Han ska fixa en kille, säger han. En kille dyker upp men han ska i sin tur fixa en annan kille.

Vi väntar.

Tillslut kommer Johan. Han har ränder på både härsan och tvärsan.

Bjuder in oss att sitta ner på kontoret. Tyvärr visar det sig att kontoret är låst och han har inte nyckel. Till sitt eget rum. Då kommer en gubbe med mössa. Han kanske har nyckel. Tillsammans provar de. Men just den nyckeln hade inte han heller.

Johan med ränderna gör ett halvhjärtat försök med verkstadskillarna innan han erbjuder ståplats vid säljardisken.

Vi pratar bil. Kalkylerar. Och får papper med hem. Inte en broschyr med suddiga fartbilder i alplandskap eller snabba nätter på Rivieran. Vi får en lunta svartvita utskrifter från hans skrivare. Någon pdf från nätet. Så vi kan fundera själva. Och ta ställning.

Vi åker till Ikea istället. Knappen får stol. Jag syr nytt överdrag till fula kudden.

Saab säljer inga bilar. Tro fan det.

8 kommentarer:

LillaGrå sa...

Herregud vad jag hatar säljare som gör för lite, säljare som gör för mycket, säljare som är för på, säljare som är för oengagerade. Jag avskyr nog säljare överhuvudtaget. Kanske att jag skulle bli en bra sådan med tanke på mina många åsikter om dem?

Finns Antilop som orange? Så fint! Nu blev det ju helt plötsligt en rätt fin stol, särskilt med den fina klädseln!

Sofia sa...

Vi pratade om det idag, jag och A. Vi har träffat sååå många bilsäljare sedan vi började miljöbilsleta och bilsäljare kan vara det absolut tröttaste släkte man mött! Det GÅÅR bara inte. Förutom på Audi, men han var kanske den sliskigaste person jag sett istället! Och Svenska Bils flaggskepp sjönk tydligen på sin jungfruresa.

Den ser lite orange ut i det dåliga glödlampsljuset men den är en helt vanlig röd. Och den blev faktiskt ganska fin :)

Anonym sa...

Sofia blev snärjd av en säljare en gång i tiden, vill jag minnas. En bakfull sådan till och med.

matilda sa...

cool stol han fick lill-kusinen! :P

Anonym sa...

Du kanske ska vänta tills de öppnat... Att Saab inte säljer bilar just nu har inte med att Svenska Bil inte kommit igång med sin anläggnning ännu. Skulle inte du ha en Opel? Ps. Hatar är ett starkt ord Lilla Grå. "För säljare som gör för mycket"?? Du skulle inte bli en bra säljare utan fortsätt bara vara bitter och liten istället.

Ps. rolig blid stå borden och fotöljerna....

Sofia sa...

Anonym: Mig veterligen gjorde vi på intet sätt inbrott på Svenska bil. Allt talar för att det var så öppet det kan bli. Att Svenska bil sedan öppnar hallen utan att kunna erbjuda sina kunder en vettig mån av service, det kan inte jag ta ansvar för. Den säljare som efter dryga halvtimmen dök upp, honom har jag inget illa att säga om, men för att över huvud taget få någon att tala med fick vi göra jobbet själva, dessutom med en ordentlig portion tålamod. Och det vet ju du också.

Att det inte är Svenska bils fel att Saab inte säljer är ju självklart. Jag räknar med att de som läser detta både förstår det själva och kan läsa mellan raderna. Det var ju onekligen ironiskt att det i fredags, i en splitterny bilhall, knappt gick att köpa en Saab, eller något annat, ens om man hade velat.

Av din kommentar till LillaGrå antar jag att du själv är eller har väldigt nära till säljyrket (kanske känner vi varann t.o.m :)
Och nej, LillaGrå ska nog inte bli säljare heller.
Men hon får tycka som hon vill, precis som du.

goran.gorsson@opelcenter.se sa...

Hej, du är varmt välkommen ut hit till oss härr i segeltorp i helgen. Nu är det färdigbyggt, färdigbemannat och inte minst Johan hat fått en enfärgad skjorta. Förhoppningsvis hittar du anständiga, välutbildade, engagerade människor där du tididgare hittade "tjommar". Välkommen

Sofia sa...

Hej Göran!

Nyfiken som jag blir ska vi absolut komma ut och titta vid tillfälle!

Tack för visat intresse!