tisdag 15 december 2009

The miseducation of Charlotte Perrelli?

Imorse när radion gick på spelades en av mina hat-låtar; "Hero" med Charlotte Perrelli. Anledningen till att den ligger på min sämsta-lista är inte att det är en dålig låt, som man kanske eller kanske inte tycker, utan textraden i låtens klimax "Heroes can live on their own, but heroes never die alone".
Jag och A har stött och blött detta både en och tre gånger för i min värld så är det påståendet rakt upp och ner fel. Som gammal superhjälteserie-läsare tror jag mig veta att det är helt bakvänt!
Det är ju precis det här som är hjältens sorg och öde. Att han (eller naturligtvis hon) beundras och hyllas men i själ och hjärta är en ensamvarg som kommer att dö tyst och obemärkt, i en enkelsäng i en lägenhet som ingen visste fanns, och hittas först när grannarna klagar på dålig lukt i det ostädade trapphuset. Har han tur kommer hans hjältedåd att bli ihågkomna men då har tidningsutklippen redan börjat gulna och barnen är vuxna. Så ser det ut i världen.
Så, nej, Charotte Perrelli, du har fel. Heroes do die alone.
Eller är det jag som är bakvänd?(Nåt annat bakvänt är det skelett hon förvandlats till, för övrigt. Packa in henne i lite kläder och skeppa iväg henne dit hon kan äta upp sig, för som hon ser ut här gör mig bara illa till mods. Ingen liten tjej eller kille i världen får någonsin tro att det här är eftersträvansvärd skönhet. Det kan aldrig sägas för många gånger.)

9 kommentarer:

Anonym sa...

word. sen att perelli inte kan sina superhjälte-, eller hjälteepos för del delen, är kanske inte helt förvånande. hjälten är för evigt ensam. det ligger i hela "uppoffra sig för saken som är större än den enskilda människan grejen" hjälten kan bara vara ensam om sin uppgift, annars vore inte dådet lika enastående. heroes always die aloooone! *karaokeversion*

Sofia sa...

Väl rutet!
Och sjunget.

tom_around sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
tom_around sa...

Jag tänker på detta(hero) nu också, fast ur ett Watchmen-perspektiv, hm... Återkommer sen.

Sofia sa...

Åhå. Spännande, ser fram emot slutsatsen!

Anonym sa...

Well.... är inte hela grejen en pastisch. Lite imponerad dock - faktiskt!, att Du & A dissekerar en schlaaagertext. Ungefär som om kufen Deutgen, som njuter av Dansbandsmatchen eller vad det nu heter där han sitter och kufar sig, skulle börja recitera Dylan, Mann eller Prost.

Fast i sak, har Du naturligtvis helt rätt. Hjältar har t.o.m. svenska, ja varför inte norrländska dygder och karaktärsdrag. Trygga, tystlåtna, starka, obemärkta! kan de välta onda världar och får inget tack, förväntar sig inget tack...

Faen - jag är ju nästan hjälte, juh..!
/lb

Sofia sa...

Du anar inte...
Och ja, det låter ju som dig.
Matilda sydde en sån fin dräkt till Nisse, du kanske skulle lägga in en order...

CINDERALLEY sa...

"Live together, die alone". Som de sager i Lost.

Sofia sa...

See?! Charlotte, you can´t win...