lördag 2 januari 2010

Varsågoda! A gäst-ventilerar på Äpplet:

Regeringen: "Ok, ni får skjuta nio vargar, eftersom ni har varit så snälla i år."
12000 mongon: "Soft. Nu blire åka av."
Naturskyddsföreningen: "men...men.. men... nääää"
12000 mongon: "Kill, kill, kill! Vapen vapen vapen! Hurra för människan, bu för de onskefulla vargarna!"

22 mördade/skadeskjutna vargar senare...

12000 mongon: "Kill, kill, kill! Commando!!!
Naturskyddsföreningen: "men... men... men... nääää."
Regeringen: "Äh, nu är det Spaniens problem. Vi har fullt upp med nya jobbskatteavdrag och a-kasse inkvisition."
WWF: "Vi är upprörda. På gränsen till arga."
Regeringen: "Vem bryr sig? Vi ska ta kompledigt nu."
12000 mongon: "Ikväll blir det svettigt för frugan/styvdottern/grannens hund".
Jimmy Åkesson: "Ni kan väl knäppa några muslimer på en gång."
Jens Nilsson: "...och min svärfar?"
12000 mongon: "Nä, vi jagar ju bara för naturupplevelsen och friluftslivet."
Regeringen: "Skål på oss. Det där skötte vi bra."
Natuskyddsföreningen: "Okej. Men ni kan väl snacka lite med varandra nästa gång".
12000 mongon: "Tjäften. Tänk på våra hundar och inavlade söner som blir uppkäkade."
Naturskyddsföreningen: "Ok. Förlåt."
Regeringen: "Bra. Tillbaka till de viktiga frågorna. Maud, löste sig allt eller?"
Maud Olofsson: "Va? Vaddå?"
Reinfeldt: "Äh, inget. Somna om du. Vi väcker dig när vi byggt några nya kärnkraftverk som du kan ge bort."

Jag heter A här. Men det är inte mitt riktiga namn. Hur som helst. Till denna lilla sketch bör det ju finnas någon rimlig förklaring. Här är den:

Jag får spasmer när den här debatten dras igång. Tanken med Alliansens naturvårdspolitik - om man nu tvångt måste kalla den det - när det gäller varg är att vi ska ha ett vargbestånd på ungefär 210 individer. Siffran har någonstans på naturvårdsverket arbetats fram i enlighet med rimlig forskning och analys. Fantastiskt jobb, hörrni. Märkligt nog baseras ofta argumenten för avskjutning av varg i kontexter som försöker måla en bild av detta fantastiska djur som skadligt och därför som ett djur vars livrum måste begränsas. Det är helt enkelt ett djur som inkräktar på människans utrymme och följdaktligen är det ett nödvändigt ont att döda ett visst antal individer för att hålla rasen i schack (retoriken går att hitta i andra sorgsna kapitel i historien). Så fort det blir politiskt ohållbart att föra just dessa argument så lägger man vikten på det andra benet och talar om att acceptansen för den svenska vargen kräver att vargbeståndet hålls nere. En liten logisk paradox utan någon som helst empirisk grund.
Under 60-talet fanns det 10 vargar i Sverige. TIO. Sedan dess har det varit en märkligt oviss kamp för att inte vargen som funnits i Sverige i 10.000 år (!) ska försvinna helt. Samma sak har hänt på andra ställen i Europa och Nordamerika och principen är densamma; vargstammarna måste tillåtas vara tillräckligt stora för att de inte ska riskera att dö ut pga arv- och genetisk problematik som är till följd av för få familjer. Det finns - eller måste finnas - sätt och plats för vargen att leva i större antal i Norrland (i södra Sverige också för den delen), vid sidan av människan, det handlar bara om vad vi prioriterar och vad vi är bereda att göra för att det ska fungera.
Jag säger inte detta för att jag bor så bekvämt i Stockholm, utan för att det är något vi alla måste ta ansvar för. Om vi alla skulle bo i Australien så skulle vi ju inte ha ihjäl alla livsfarliga ormar, spindlar, krokodiller eller skorpioner i förebyggande syfte. Samma sak borde gälla överallt. Logiken som i vissa sammanhang (oftast använd av jägare eller deras intresseorganisationer) används för att berättiga avskjutning är så uppenbart grotesk att det blir nästan pekoralt att belysa hyckleriet; "om vargstammen är stor så hotar den människan och dess gårdsdjur och boskap". Vänder man på det så visar sig en ganska korrekt bild av hur det ser ut nu. Människopopulationen har blivit så stor att den hotar vargen. Jösses amalia, skjut på ni. Hoppas ni sover gott.
Det här gäller givetvis alla hotade djurarter och även andra djur generellt. Bara idioter och nazister accepterar att vi människor har rätten att avgöra livsödet för en hel art/ras på grundval om huruvida vi anser den vara obekväm eller inte.

Sluta skjuta varg. Gå med i naturskyddsföreningen här.

9 kommentarer:

Mathilda sa...

Så jävla bra inlägg!

tom_around sa...

WORD!!

LillaGrå sa...

Heja! Håller med totalt!

Det är ju helt jävla galet det dom håller på med. Det verkar ju inte direkt vara något organiserat skjutande där i skogarna och beslutet att skjuta av vargstammen är väl främst ett sätt att hålla sig vän med jägarna = de som hörs mest.

Miss Muffin sa...

Åh så jävla bra inlägg!

Toril sa...

Jag ska gå med NU!!!
Har tänkt tanken länge...har ju varit med i Djurens rätt i 25 år sen jag var tolv typ..
Bra att du skriver om detta!
Allt gott å heja dej!

Ung tant sa...

VÄL rutet!
Jag är med och tänker inte nöja mig med att snällt betala in min avgift. Jag tänker börja engagera mig på riktigt.

"A" sa...

Vad roligt att folk läser och kommenterar. Bloggosfären är en märkligt självbekräftande uttrycksform, må jag säga.

Skämt åsido, vi bör se till att detta inte tillåts hända igen. Acceptera aldrig futila försök till berättigande såsom retoriska magi-tricks i stil med "vargen är ett alltför farligt rovdjur", eller att "man måste skjuta av för att förhindra inavel". Faktumet och det eviga argumentet att människan är och alltid kommer att vara ett farligt, kränkande och missanpassat rovdjur utan någon som helst plats i naturens synergi borde aldrig glömmas, tystas eller undanträngas som trivialt i debatter som denna eller liknande rörande exempelvis torskfisket eller hajfensindustrin.

Sofia sa...

Hörde att det man skulle göra under jakten var att skjuta av specifika individer som i alla fall bar på genetiska skador pga inaveln.
Hörde idag att det visat sig att två av de vargar man skjutit varit ett par med 4-6 ungar sinsemellan.
Väl skjutet, gubbar, väl skjutet.

Anonym sa...

Om en varg kom och åt upp knappen vid ett obevakat ögonblick skulle du nog ändra åsikt. Just sayin.