fredag 1 januari 2010

00-talets litterära 10-i-topp

Apropå listor så skulle jag och A lista 00-talets bästa album igår. Efter en 10 minuter sisådär hade A komponerat en 10-i-topp lista men när det var min tur tog det så lång tid att hela samtalet självdog innan jag hade hunnit uppbåda en enda kandidat.
Idag har jag med nöd lyckats klämma ur mig 10 album något sånär värdiga att hamna på någon typ av summerings-lista över huvud taget. Den är så fattig, min lilla hopskrapade samling, att jag får nöja mig med att säga att Jóhann Jóhannssons "IBM 1401, A User's Manual" är garanterat den bästa skiva som kommit min väg under detta millenium.
Men en litteratur-bästa (i urval natürich) kan jag presentera! Romaner utgivna under 00-talet, alla kanske inte tungviktiga storverk men böcker som fått mig att må antingen mycket bra eller mycket vad som helst. Utan inbördes ordning och under stort allvar:

Lars Saabye Christensen - ”Halvbrodern”

Carl-Johan Vallgren - ”Den vidunderliga kärlekens historia”

Michael Chabon - ”Kavalier & Clays fantastiska äventyr”

Alessandro Baricco - ”Nittonhundra”

Jonathan Safran Foer - ”Allt är upplyst”

Anna-Karin Palm - ”In i öknen”

Erlend Loe - ”Maria & José”

Kerstin Ekman - ”Urminnes tecken”

Vigdís Grímsdottír - ”Tystnaden”

Audrey Niffenegger - ”The time travelers wife”


4 kommentarer:

Josefine sa...

Halvbrodern skulle vara med på min lista också om jag orkade göra en. Älskade den i bitar!

Sofia sa...

Jag minns den nästan inte alls längre. Bara att jag fick den rekommenderad av butikspersonalen och sen blev helt knockad...

Toril sa...

Ja du....läser en hel del men merparten av det du listar har jag inte läst..det har så att säga flugit under min radar! En har jag läst men tyckte väldigt illa om å det var Carl-Johan Vallgren...usch äcklig, dryg å ett mindre plagiat av parfymen..enligt mig:)
Allt gott!

Sofia sa...

Toril: Jag har alltid varit sån som letar i hyllorna och går mer på magkänsla än rekommendationer plus att jag jobbar i bokhandel och nördar ganska mycket, så det blir lätt smalare titlar.
Och jag förstår vad du menar med Vallgren/Süskind. Jag har ofta pratat om de böckerna samtidigt på jobbet. De har helt klart många beröringspunkter och likheter men jag tycker Vallgren är en sju jäkla berättare så för mig kan "Den vidunderliga..." stå för sig själv. Sen går det ju inte att jämföra med den galna talang Süskind måste vara som debuterar med "Parfymen"!
Hade Vallgren skrivit "Dokument rörande spelaren Rubashov" på 00-talet så hade den varit på listan istället.
Blir jättenyfiken på hur din lista skulle se ut!