söndag 16 oktober 2016

Somrar och höstar.

Lite bitterljuvt är vi mitt i hösten igen. Den är så kort! Man blinkar och så är den över. Jag älskar hösten, hur den lågmält exploderar och falnar innan man hunnit sträcka ut handen och känna sig mätt. Jag älskar att få klä på mig igen. 

Förra hösten köpte jag och min mamma tillbaka hennes gamla torp som hon ägde i många år men sålde för 6-7 år sen. Det hade börjat fattas oss allihop, jag och A hade letat stuga i perioder, vi hade pratat löst om att köpa något tillsammans med min mamma och så plötsligt en eftermiddag satt hon vid vårt köksbord med skräckblandad iver i blicken och något stort på hjärtat. Hennes gamla torp var till salu igen. 

Vi åkte dit på visning och klev in i vad som skulle visa sig vara en lätt surrealistisk tidskapsel. Förutom att installera en kakelugn istället för den murade spisen och en annan soffa så var allt sig likt. Samma gardiner i fönstren, klämlampan på samma hylla i köket, korgstolen vid altandörren. Och de andra visningsbesökarna som inkräktare på något som fortfarande i allra högsta grad, och åter igen, kändes som vårt. Vi samlades på gräsmattan utanför, lite vid sidan av, sneglade mot torpet, blängde på de andra besökarna vars blickar och pekfingrar och måttband och planerande avfärdades som befängda, ur plats och klåfingriga. Och i den där lilla cirkeln, under de där första tysta sekunderna, jag som tittade på A som tittade på mamma som tittade på mig som tittade på henne som tittade på A och beslutet var på något sätt redan där, i kroppen på oss.Så nu finns det sådana somrar och höstar för oss igen. Torpet är litet och vi behöver fortfarande hitta plats och form för oss alla att få plats, fysiskt och mentalt. Men det finns där igen. Som en liten diamant i skogen. 


6 kommentarer:

Johanna sa...

Å!

Matilda sa...

Så fint! Det bästa jag har gjort i mitt liv var att köpa ett torp. Jag äger inget annat, bor i andra hand och så, men var ändå så värt med torpet. Vill aldrig sälja det.

Anonym sa...

Men åh vad härligt! Tänk att det blev till salu igen, att ni såg det, att ni kunde köpa igen ... det måste ju vara meningen :-)

/Eva

(Nu känns det som att jag spammar, har kommenterat varenda ett av dina senaste inlägg. Ska sluta nu :-D)

Sofia sa...

Eva: Kändes lite som att det var meningen faktiskt!
Nej, sluta inte! Det är jättemysigt ju! :)

Sofia sa...

Matilda: Åh, vad mysigt! Skönt med torp också, så himla lagom format kan jag känna!

Anonym sa...

Skönt att du inte tänker "vilken läskig stalker" :-) Som du märker tar jag dig genast på orden här ;-)
/Eva