torsdag 18 februari 2016

Branden.

Satt vid köksbordet imorse och försökte uppbåda någon slags ork. Junior, som fortfarande får välling på natten, (vet inte, det kanske är helt bananas med en som är över två?) har på senaste tiden vaknat flera gånger och velat ha flaska och jag som prioriterat sömn framför typ allt har gett honom det. Tills inatt då jag plötsligt tydligen bestämde mig att det fick räcka och sa helt sonika nej andra gången han vaknade. Så han var rätt sur och ledsen. Ganska länge.

Plus har eksemen from hell. Det är som att min hud är en sån där underjordisk brand som kan hålla på i skogen utan att en märker och vatten/kläder/beröring är som att hälla bensin på den branden. Hela tiden, på hela kroppen. Igår när jag kom ut ur en länge uppskjuten dusch, ilsket rödflammig och hettande i helt bisarr klåda över hela min arma person bestämde jag mig för att det kanske är gluten eller nåt (?) och att jag kanske ska försöka mig på annan kost. Bläddrade tillbaka i bloggarkivet senare på kvällen och upptäckte att jag kommit fram till ungefär exakt samma sak för 1,5 år sen men sen gått till en hudläkare som tyckte det lät otroligt att jag skulle ha utvecklat en födoämnesallergi i vuxen ålder och istället ordinerat det sedvanliga apoteket av kortisonkrämer och en rejäl funderare på om jag inte var lite stressad i livet iallafall.

Jag antar att jag lyssnade på honom då för att det var enklare än att lägga om hela min kost. Men. Hur kan en veta ifall en utvecklat en allergi eller inte när en haft eksem hela livet? Är så sjukt trött på att hålla på med det här. På att klia, på att vara fläckig, på att blöda, på att skämmas över att jag ser ut som ett slagfält.

Ska göra en allergiutredning nästa vecka hos husläkaren. Det verkar trots allt finnas test en kan göra så en inte är helt utlämnad till egna kostexperiment. Oh well. Vi får se.

6 kommentarer:

livsplanen sa...

Är det nässelutslag som du får sådär plöstligt? Jag känner igen mig i texten (att jag blir flammig, dock inte att det blöder). Täcker stora delar av kroppen, vanligtvis får jag det där byxorna eller liknande har suttit åt under dagen. Den allmänläkare jag träffade sa att det förmodligen kan bero på en överkänslighet på en rad olika ämnen i kombination, och adderat stress på det (man blir ju alltid diagnostiserad med stress som kvinna...) så blir det utbrott. Kommer och går för min del. Blir bättre när jag smörjer in med hudkräm som innehåller karbamid.

Sofia sa...

st germain: Nja, jag kliar ju jämt men direkt efter dusch blir det ca 300 gånger värre. När jag var yngre gick jag på ljusbehandling två gånger i veckan men det skulle aldrig funka med hur vardagen ser ut idag. Jag blir bättre om jag smörjer in två gånger om dagen från topp till tå men det är som att det ligger så nära ytan hela tiden att det räcker med att jag missar en gång så är det där direkt. Det får mig att tro att jag bara bandagerar symptomen. Som jag inte tror är stress. Vi får se nästa vecka, tänk om man fick ett svar, vilken grej...
Lite lagom luddigt det där med en överkänslighet mot "en rad olika grejer". Har du lyckats identifiera någon?

Anonym sa...

Hej! Tips från en allergiker av stora mått som haft samma grej barn som vuxen och höll på galen av kli och eksem över hela kroppen:
Remiss till allergolog (eller iaf testa basictester hos husläkaren)för pricktester och blodprov för att utesluta värsta födoämnena man verkar reagera på.
Ibland visar testerna inte så mycket. Men kan vara allergisk ändå, fundera om något du äter verkar förvärra: kan vara symptom från mun, hud eller mage.

Steg 2 Boka tid till kinesisk läkare inom TCM (trad. kinesisk medicin) som kollar puls och tunga. Få en äcklig örtblandning som de blandar till dig på plats efter undersökningen, som du dricker i någon vecka. På riktigt var detta min räddning efter 20 års eksem sedan barndomen. Eksemet i ansiktet och halsen läkte ut på en månad. Chansade på detta utan att jag hade någon aning om det skulle funka... Fanns en bra på Odenplan för ett antal år sedan. Mina bästa spenderade pengar.

Komplettera med GLA jättenattljusolja, ät dagligen i kombo med Omega3. Gjort min hud mindre atopisk och mer återfuktad. Kroppen kan ha problem omvandla fettsyror GLA vid ex allergier.

Ursäkta lång roman. Men jag minns desperationen av eksemet och var själv skeptisk till alternativa grejer. Nuförtiden kan jag få lite på händerna under vintern men det går att leva med. Har uteslutit gluten och laktos vilket behövdes för mig. / Ida

Sofia sa...

Ida: Men tack för romanen! Gud vad bra med lite tips! Jag har känt mig helt förpassad till det livslånga kortisonträsket för hur många läkare jag än varit hos så är det inte en enda som föreslagit att det skulle handla om allergi eller att annat finns att göra! Jag börjar med test på fredag så får vi se vart det tar vägen. Återkommer säkerligen. Tack för din kommentar, jag uppskattar det jättemycket!

Eva sa...

Är det ett konstant tillstånd eller är det värre nu på vintern? Den torra vinterluften gör ju att många får problem med huden. Långa varma duschar är inte heller bra om man har känslig och/eller torr hud.
Skönt med allergikoll, alltid bra att börja nysta.

Sofia sa...

Eva: Det är marginellt bättre på sommaren. Jag håller på mer eller mindre jämt. De perioder det varit bäst var efter mina långa somrar i ett solstekt Grekland när jag var ung och oförstörd.
Det där med långa varma duschar är svårt. Jag vet ju att det inte är bra och samtidigt är jag så besvärad av kroppen att när jag står i duschen och den råkar bli både lång och varm så tycker jag att det är så skönt att jag känner att jag riktigt förtjänar den! Så det händer att det får vara värt det. Men förutom det känns det som att allt jag gör är plåster på symptomen, det egentliga problemet ligger där, alldeles bakom och bara bubblar...