tisdag 7 februari 2012

Liten resa, lång väg.

Vi har varit i fjällen i helgen. 6 tappra vuxna och 8 skogstokiga barn åkte lång lång väg till Funäsdalen för att överraskningsfira A's och hans systrars pappa på den stora jämna födelsedagen.
I många minusgrader har vi åkt pulka, ätit mat, suttit i snödrivor, pratat och druckit ett evinnerligt antal kaffekoppar. Det är tyst i fjällen, så där isande kallt och lugnt som det bara är nära berg långt hemifrån.

På vägen upp stannade vi i världsmetropolen Sveg och hittade Café Cineast. Om ni vill åka på roadtrip och ta en kaffe på okänd ort så ska ni åka till Sveg. OM det levde upp till sitt namn. Olika teman i varje rum. Jag menar Jaws/Silence of the lambs-rum! Jag sa: JAWS-rum!
Men det var så fruktansvärt läskigt där inne! Precis när jag tagit den här bilden och vände mig om för att gå ut stod det plötsligt en docka i full storlek med Hannibal Lecter-mask på sig bakom dörren. Jag dog av hjärt/skräckslag och sprang tillbaka till vårt
amerikanska 60-, 80-talsrum, där det var lugnt och skönt och tryggt och jag hade fått chokladboll för att återställa balansen lite.
Iallafall. I söndags åkte vi snövessla upp till våffelstugan på toppen av berget. Här är släkten ute och går på fjället.
Vi åt våfflor och Gulaschsoppa (mycket viktigt att äta på fjäll, enligt A) och försökte fatta att världen ser ut så här också. Ibland sitter man i lägenhet och stör sig på att motorvägen susar så fort man öppnar dörren på glänt och ibland står man i 20 minusgrader på en fjälltopp med en hel snövärld för fötterna och hjortronsylt i magen. Så kan det gå.
Imorgon är det dagis igen som vanligt. Som om ingenting. Bara så där. Det är så konstigt.

7 kommentarer:

Johanna sa...

Haha, vi stannade ALLTID i Sveg på vägen till fjällen när jag var liten men jag minns enbart en parkering vid en bensinmack där två tanter sålde renchips vid ett bord. De var salta och ganska goda.

Kände inte till film-cafét, men verkar ju väldigt häftigt. Och lugnet i dina vinterbilder, lugnet. Blir harmonisk av att bara se dem. Fint.

Cinderalley sa...

Fint! Har en hatkärlek till snö - det är ju så vackert på bild.

Sofia sa...

Johanna: Jorå, nu har Sveg Coop, Ica och en enorm staty av oidentifierat djur. Och ett gäng sjukt ambitiösa filmnördar.
Och tack! Hade laddat kameran innan vi åkte men den blev kvar i bilen ett par timmar i kylan och när jag äntligen kom på det så hade batteriet sagt tack o hej. Så jag hade bara mobilkameran... Prutt också.

Cinderalley: Håller med! Snö - mycket bra om man kan åka ifrån den när man vill!

Mathilda sa...

Jag vill upp på fjället igen. Utforska mera! Känna mig som en riktig äventyrare. Vandra. Rulla i snön. Titta på solen och utsikten. De va en riktigt fin känsla att bra där uppe, fin men kort. Vi kommer antagligen åka i juni igen.

Sofia sa...

Mathilda: Jag skulle också vilja åka tillbaka! Och jag skulle vilja göra allt det där andra med. Minus rulla i snön.

appelpaj sa...

så otroligt vackert det är i sverige. och då menar jag i kylan i snön och kanske inte just stället i sveg.

Sofia sa...

appelpaj: Ja, det är otroligt fint. Man glömmer det ibland. Särskilt i ett snöslaskigt Stockholm...