torsdag 1 mars 2012

Så fortsätter det...

Jag är fortfarande förlorad i Mount Everest som nu har fått sällskap av både K2, världens nästa högsta berg och Eiger i Schweiziska alperna, inte särskilt högt (bara en sisådär 3900någonting meter) men med sin norra sida ökänt svårklättrad och extremt utsatt för väder och vind. Klättraren Joe Simpson, en legendar inom klättervärlden efter att osannolikt ha överlevt ett fall ner i en isspricka på berget Siula Grande i Peru för att sedan i 4 dagar och nätter krypa med ett söndertrasat ben genom bergsmassivet till säkerhet, en vansinnig överlevnadshistoria som blivit bok men också den helt sjukt bra filmen "Touching the void". Se den. I filmen "The beckoning silence" (finns på youtube) berättar han både sin egen historia om Eiger men också den tragiska historien om de 4 klättrare som på 30-talet var de första att försöka sig på Eigers norra sida. Det är andlöst spännande och fascinerande.
Och nej, man behöver tydligen inte vara klättertokig för att bli... klättertokig.

6 kommentarer:

Jenny sa...

Jag ÄLSKAR ditt bergnörderi!

Sofia sa...

Jenny: Haha! Jag med!

Hanna sa...

Gud vad roligt/intressant. Jag läste Tunn luft och blev helt biten, läste och såg allt jag kom över. Sen gick det tyvärr över men kan relatera och tycker dina uppdateringar är så intressanta.

Sofia sa...

Hanna: Hello fellow mountaineer! Läser "Into thin air" nu och har konstant gåshud. (Har du läst "Into the wild" av samma författare?! Om inte, GÖR DET.) Vad roligt att du gillar inläggen, var rädd att min lilla skara skulle bara "Men OKEJ, okej?"!

Johanna sa...

Å Eiger, ett av våra "hemmaberg" när vi bodde i Schweiz. Siluetten av Eiger, Mönch och Jungfrau kan jag liksom skissa med förbundna ögon typ. När man åker skidor i Grindelwald åker man alldeles nedanför Eigers nordvägg, och hotellet som är med i filmen om de där klättrarna på 30-talet (eller 40? Får för mig att den film jag sett är från andra världskriget och heter Eiger Nordvand") står fortfarande kvar, precis likadant.

Sofia sa...

Men åh vad tufft! Jag skulle så himla gärna vilja se det! Och vilja bo där det finns höga berg. Mäktigt!
Toni Kurz som The Beckoning Silence handlar om dog -36 på Eiger. Det är allt jag vet... Himla bra film är det iaf!