onsdag 21 september 2011

Nytt på jobbet.

Dagens snackis på jobbet: Pocketförlagets lansering av sitt nya, lilla pocketformat Excess (alltså xs, som i extra small. Något överarbetad ordvurpa?). 12x8 cm, läses på tvären. På Excess hemsida jämför de storleken med en iphone, lagom till bakfickan.
Trådbunden rygg, hårda pärmar.
Det tar emot i mitt bokhandelshjärta att gnälla över något som ändå, trots allt, är ett slag för den fysiska boken, ett försök till facelift nog att konkurera med läsplattor och andra platseffektiva läslösningar. Jag vill inte vara trött bakåtsträvande skeptiker. Så jag ska inte gå loss, varken på målgrupp (förlaget satsar på att det ska bli "den givna presenten"), titelval, produktnamn eller pris. Diplomatiskt utbrister jag istället Det ska bli spännande att se hur det går!

14 kommentarer:

Kevin sa...

Babysteps... man måste börja någonstans, och med smala titlar skulle det nog inte växa så mycket.

Men jag förstår dig.

Jojjo sa...

Alltså jag känner bara NEEEEJ! Gillar man att läsa så vill man läsa en bok. En RIKTIG bok! Annars läser man i tel eller på läsplattan. Men kanske jag har fel, kanske jag är så insnöad på böcker att jag inte kan se den målgruppen som kommer fastna för detta. För jag tror inte det är samma människor.

Sofia sa...

Kevin: Men "Hundraåringen..."? Som kom ut för hundra år sen, har trillat ut ur 10-i-topp och ALLA har läst redan? Men DET SKA BLI SPÄNNANDE att se vilka sex ytterligare titlar som kommer till jul...

Jojjo: Det är det där med presentbok jag inte fattar. Om de här såldes primärt på Pocketshop på Arlanda skulle jag haja. Men den lilla svarta presentpåse man får till, ska den göra hela skillnaden?
Men jag är nog som du; insnöad på böcker som man faktiskt inte behöver rota igenom hela väskan för att hitta.

Johanna sa...

Men.. blir det inte asjobbigt att läsa? Jag fattar inte grejen riktigt, det är ju skitbra med pockets, älskar pockets. De är bäst. Ska de här var ännu mindre kommer det ju bara bli krångligt att läsa.

Låter som mycket dålig idé, men vad vet jag? Kanske blir en succé.

Haren sa...

I bokhandel på Nya Zeeland säljer de iaf noll och ingenting. Folk plockar upp dem, bläddrar skeptiskt och säger att vem faen kan läsa det där. Men jag tänkte kanske ge det ett försök, lite trivsamt att ha en bok i jackfickan på något vis.

Sofia sa...

Johanna: Pocket är mitt favoritformat också, alldeles lagom! Det roliga är att de lägger vikt vid att man lätt kan hålla och bläddra med en hand! Effektiviserat! Som sagt, på flygplatser kanske men i övrigt tror jag det kan bli svårt...

Haren: Du har rätt, det är en mysig tanke med bok i jackfickan! Men tyvärr skaffar jag hellre större fickor! Ungefär samma reaktion hos kunderna hos oss också! Vi får se...

Pee sa...

Känns lite som när när jag bodde i London och skivbranchen försökte göra kasetten häftig igen genom att släppa "kasettsinglar". Uppenbarligen gick det sådär!
En eloge för ett tappert försök men jag håller mig nog till pocketboken ändå.

Pernilla sa...

Vi fick in den till mitt jobb häromdagen också, och må så vara att jag är en bakåtsträvare men jag försöker se alla fördelarna: perfekt när man flyger med packningsnazisterna Ryan Air, perfekt i bakfickan eller i lilla partyhandväskan (man får ju vänta så länge på tunnelbanan hem på natten..).

Jag tog med mig ett ex av Geim hem och ska provläsa för att se hur det känns. Om inte annat är de en väldigt trevlig snackis där de står på kassadisken, och formatet har ju funkat riktigt bra utomlands!

Men ja - titlarna. Kan vi inte bara ta och knuffa ut den där hundraåringen ur fönstret snart?

Kråksång sa...

Det är så härligt att höra dig positiv!! Man verkligen känner framtidstron!

Sofia sa...

Pee: Verkligen! Precis så.

Pernilla: Hej! En positiv person! Det var det där med Ryan Air, ja. Den aspekten är jag helt med på, en är logisk, praktisk och väl genomförd lösning. Just därför kändes det så konstigt att förlaget själva (i Svb) betonar present-aspekten! Skulle gärna prova själv om inte titlarna var så in i bänken ointressanta (talar för mig själv)!

Kråkan: Optimisten. Det är mitt nya jag.

Duktiga Tjejen sa...

Sånna såg jag i Amsterdam förra hösten och tänkte what da föck? Inte alls smidiga, tycker jag, men åkej.

Sofia sa...

Duktiga tjejen: Vill gärna tro att det är en vanesak men... tvivlar på det för egen del...

Johanna sa...

Såg dem på bokmässan idag! Största problemet är ju att de kostar 100 spänn. Eller 129 i butik, tror jag. Sjukt ju, vem kommer köpa?

Nej, jag högg till med 15 vanliga pocketar istället, till det totala priset av tre exess-pockets.

Sofia sa...

Johanna: Ja, det är ungefär där mitt största förbehåll ligger...