måndag 26 september 2011

Göteborgarna har ordet!

När jag var 17 skulle jag följa med min dåvarande pojkvän och hans syster med sambo till Göteborg på deras årliga Lisebergsbesök. Vi skulle åka bil ner, tälta en natt, gå på tivoli och åka hem igen. Jag hade svårt för den där systern. Hon hade ett sätt att konstant påminna oss om att hon var syster till mitt ex, på ett nästan desperat sätt, gärna med klappar och kramar så till den grad att hon snarare verkade livrädd att de helt plötsligt skulle sluta vara syskon. Men jag svalde min motvilja och tackade ja till att följa med. Och sånt brukar ju gå... sådär. Innan vi ens hunnit ur Stockholms södra förorter hade jag utvecklat århundradets åksjuka som satt som en kil mellan ögonen genom alla de 36 timmarna vi var borta. Göteborg försvann i en dimma av ångest och hemlängtan.
Men nu ska Gbg få en ny, om än kortvarig, chans. På fredag åker jag och A ner för att se New York Rangers träningsmatch mot Frölunda. Att se Rangers live är en av A's stora drömmar och då räcker såklart inte premiären på globen nästa vecka så träningsmatch it is. Jag kommer att vara den mest okunniga entusiasten på hela arenan men Henke är tuff och jag är glad så det ska nog gå bra. Men vi har en kväll och en förmiddag att fördriva. Så hjälp oss nu; var ska vi äta, var ska vi fika, vart måste vi gå, var ska vi bo?!

17 kommentarer:

Jessica sa...

Åh, Göteborg! Bodde där hösten 2008 och längtar fortfarande tillbaka! Ni ska fika på Zenit vid Stigbergstorget, de har världens godaste paninin, sallader och enorma kokosbollar! Le Pain Francais vid Avenyn har supermumsiga baguetter, men det måste vara den vid Avenyn, de andra caféerna i kedjan är mer kedjeaktiga och inte alls lika mysiga!

På Utlandagatan nära Korsvägen finns en fantastisk grekisk restaurang! Vid området kring Kungsportsplatsen och Nordstan finns de mesta butikerna, rätt vanliga kedjor men kan vara både trevligt och jobbigt att strosa omkring. Haga är mysigt med många caféer och småbutiker!

Josefine sa...

Vad kul! Two little birds (café) på andra långgatan är jättemysigt. Och om man är sugen på mer kaffe efter det har de fantastiskt sådant på Santo domingo mittemot som är en skivbutik med cafédel. Mat på Familjen kanske, de har en fin trerätters för 350 eller nåt. Det är väldigt skön stämning där tycker jag. Och maten är väldigt god! Jag har hört att Hotell Flora på Grönsakstorget ska vara mysigt och bra! Vi kommer nog att bo där på vår femårsdag (har alltid velat bo på hotell i min egen stad nån gång). Och ni måste definitvt gå till Bokskåpet på Tredje långgatan. Det är en barnboksbutik och där finns en massa oemotståndliga prylar.

Josefine sa...

http://www.restaurangfamiljen.se/meny/kvaellsmat Blev sugen på att pinna dit nu och äta!

Hanna sa...

Ja, Flora, verkligen!! För mer budget är Vanilj mysigt och har fin frukost. Jag gillar Avalon också.

Är mycket förtjust i Bon, kalvfärsburgare och råbiff och babbligt.

Jessica sa...

Om ni äter kött är danska krogen Hereford dyrt men helt sjukt gott! De har dessutom en salladsbuffe som nästa får en att vilja äta bara den :)

Sofia sa...

Åh vilka bra tips! Tack! Flora är bokat, sen ska vi äta och fika tills vi inte kan röra oss längre!

matilda sa...

Jag bodde på scandic i mölndal, tog 15 minuter med spårvagnen in till city, jätte fräsch, trevlig personal och fina rum! :) inte speceillt dyrt, ett stort plus! kolla scandics hemsida.

Anonym sa...

Mina två favoritrestauranger i Göteborg: Caleo, som ligger uppe på Avenyn, och Cyrano på Prinsgatan. Gooooott.

Sofia sa...

Ja! Tack igen för tips!

Kevin sa...

Cecilia rekommenderar Egg&Milk typ vid Linnéplatsen (av hela hennes hjärta). Frukost/brunch-ställe i amerikansk 50-tals anda. Tror att hon gärna joinar er om ni ska äta där. Eller om ni bara vill ses också. :)

Johanna sa...

Kommer lite sent så håller mig kort, men måste bara slänga in ett cafétips till: Villerkulla i vasastan. Har inte varit där på länge men sist hade de en kakbuffé för 60 kr: ät så mycket kakor och goa grejer du vill, alltså. Dog av lycka. Och det är väldigt charmigt med gamla omaka möbler och spetsdukar.

Välkomna till Göteborg!!

Johanna sa...

Och för ölhäng: finns mängder av trevliga ställen på andralånggatan, exempelvis.

mikebike sa...

ALLT I MAJORNA!!!!

anna sa...

Restauranger som är göttiga:

-Hello Monkey, Magasinsgatan. Sinnessjukt god japansk/asiatisk mat. Relativt dyrt, men fantastiskt värt.

-Moon Thai, finns både i Vasa och i Masthugget. Kitschigt som fan och asgod mat.

- Tre Indier, Skanstorget. Mysigt, gott, bra priser.

- Krakow i Vasa. Asgod och billig polsk (duh..) mat, och gott öl!

Fika och strosa runt i Haga och runt Järntorget. Hagabion är en riktig hit, både vad gäller fika, middag och bio :)

Området runt Kronhusbodarna är också fint, lite gammaldags och några fina pubar m.m.

Shoppa runt Kungsgatan och Södra Larmgatan. Både märkesbutiker som Acne etc. och stjyssta secondhandställen som Ragtime och Pop Botique, plus prylaffärer och vanliga kedjor. Allt det här är precis runt Grönsakstorget, så ni kommer ha nära!

Ha det så härligt.

Mvh /en local som ÄLSKAR göteborg.

Sofia sa...

Men åh! Tipsbonanza! Ni är grymma!

mikebike sa...

Tar tillbaka en grej. Undvik Zenit. Det är så sjukt överskattat. På sin höjd tycker jag ni ska ta en cappuccino på deras uteservering om vädret är krispigt. Prova istället biscotti. Mitt stammisställe hundra meter längre ner på gatan. Där är personalen trevlig och allt är bakat på plats OCH gott som fan. Orkar ni inte ta er ut till majorna på den korta tiden så tycker jag ni ska lyssna på J och ta en rånfika på two little birds. De är dyra men har själ och av vad jag vet om dig är det nog right up your alley. Familjen är sjukt bra till löjliga priser. Stearin på tredje lång är också väldigt väldigt bra på semibudget.

Sofia sa...

mikebike: Haha! Fint att du ångrade dig! Och skönt att saker med själ är min grej! Two little birds låter bättre och bättre hela tiden.