tisdag 20 juli 2010

Osocial.

I någon reklam på tv (tv!) för något som har med tidningar att göra så sitter det en kille ensam i en roddbåt på en sjö och läser en tidning. En kvinnlig röst säger: "När du känner för att plocka fram din osociala sida."
Din osociala sida...
På tv.
Jag blir så trött.
Reklam som någon betalat pengar för, någon annan kommit på, en tredje samtyckt till, en fjärde filmat, en sjätte redigerat, en sjunde ljudlagt, en åttonde okejat och jag vet inte hur många fler människor den kan ha passerat. Någonstans på vägen måste någon ha stannat upp och tänkt det är fel.
Osocial.
En liten språk-fascist i mig börjar fila på arga mail.

5 kommentarer:

Anonym sa...

.... allt emedan hwi andra undra, hwad den femte (!?) gjorde i denna produktion.....?

/Nyfiken i en strut

LillaGrå sa...

Ja! Maila! Maila!

Honey Suckle & Poppy Odeniska sa...

Det mest tröttsamma är väl verkligen att man nu skulle råka vilja koppla av, för sig själv, på en liten udde eller var som helst för den delen så betraktas man som osocial!!
Förutom att det är ett språkligt missbruk. Burka på det!

/Poppy

Anonym sa...

Njaaa... det ligger möjligen en semantisk gravad hund här... eftersom "asocial" är ett klart mer värdeladdat uttryck och i sig torde definieras som "icke social eller behov av gemenskap överhuvudtaget". I i dess context, torde företeelsen att - temporärt - ligga i en roddbåt och läsa - inte stadfästa ett bristande behov över tid? Således brukas understundom talspråksuttrycket "osocial", avseende en "lättare variant" av världsfrånvändhet eller behov av solitud? Ety, den yngre generationen använder ofta "o" såsom negation i mer ironisk bemärkelse? O-bra, oflyt, osnygg, okul... eller den mer "moderna" varianten att lägga till den internationellt (?) gångbara "not" efter positiva påståenden som önskas förmedlas som ironiskt negativt laddade.

Om man nu vill göra vetenskap av det.

Ordningsman och skolpolis

Sofia sa...

lb nr 1: Han dog för det var så dåligt.

Lilla grå: *laddar*

Poppy: Verkligen! Verkligen.

lb nr 2: Får svara på denna språkliga orgie till kommentar när jag kommer hem till svedala. Du kan ha en poäng. Men det är fortfarande fel. Skulle stånga mig blodig för det.
Så vad sägs om att ungarna lär sig att skriva "dom" i skolan istället för "de" och "dem"? Eller är det bara ett illaluktande rykte, du som har skolbarn??