måndag 3 maj 2010

Bokfrossa

Släkt är här från utlandet för att sälja min 85-åriga fasters gamla hus. Min förr-i-världen-intellektuella-och-litterärt-intresserade faster. Med vackra 50-talsutgåvor av Eyvind Johnsons Olof-serie, Pär Lagerkvist, Harry Martinson. Ett bibliotek, inte riktigt lika omfångsrikt som pappas, men lika gammalt, nött och doftande. Jag ska få titta om det är någonting jag vill ha.
Om en stund ska vi gå dit, till sjögrästapeterna, de virkade små dukarna, de gustavianska stolarna, de långa sidenkjolarna och skinnbanden.
Och jag kan inte riktigt försonas med den här girigheten men jag ska få titta om det är någonting jag vill ha!

2 kommentarer:

Jonna sa...

Jag och min syster gick nyligen igenom mammas garderob och plockade ut det vi ville ha. Det är med blandade känslor man står där och provar. Vi fick gång på gång påminna varandra om att ifall inte vi tar hand om kläderna så hänger de bara där tills de vittrar sönder, och på vilket sätt skulle det vara bättre?

Sofia sa...

Precis! Jag försöker tänka så också men får lite dåligt samvete över de lystna blickar jag slängt på de där böckerna långt innan det var dags för rensning. Det som känns bra är att jag alltid kommer veta vart de där gamla böckerna kommer ifrån. Det känns fint att ha dem i hyllan, likaså med pappas böcker. Då lever de vidare. Så som din mammas kläder. Ännu kommer det blåsa sommarvindar genom klänningarna :)