torsdag 11 februari 2010

Snodd bokenkät

Har stulat den här finfina bokenkäten från fenomenala Tuffast av alla. Eftersom det blivit dåligt med läsning på senaste tiden så kan jag åtminstone få babbla lite om böcker. Nu börjar jag:

Som läsare är jag: Glömsk. Kan inte ta lite paus mitt i en bok, då är jag helt borta. Kan inte heller läsa flera böcker samtidigt. Också ganska krass, ofta alldeles för svårflirtad. Har också fördomar om fula omslag.

Som bloggare är jag: Ivrig och glad. Ibland farligt nära att få prestationsångest.

Senast lästa bok: Agneta Pleijels ”Lord Nevermore”.

Senast påbörjade bok: ”The portable virgin” av Anne Enright, ”Hjärtdjur” av Herta Müller och ”Majas morsas kompis sambo” av Katarina Kieri

Senast köpta bok/böcker: ”Majas morsas kompis sambo” av Katarina Kieri

Favoritdeckarförfattare: Är för dålig på att läsa deckare. Läste ”Mordbyn” av Andrea Maria Schenkel för att ge det hela en chans för några månader sen. Den var bra.

Jag läser allt av: PO Enquist, Audrey Niffenegger, Jonathan Safran Foer, Tove Jansson, Neil Gaiman. Har iallafall ambition att läsa allt av Carl-Johan Vallgren. Herbjörg Wassmo.

Jag läser helst inte (genre/författare): Marian Keyes får mig att se rött. Denise Rudberg också. Skulle gärna läsa mer kontroversiell litteratur alá förlaget Vertigo om inte effektsökeriet pajade det mesta. Har inte hittat en deckare som övertygar mig än heller tyvärr.

Vid hyllan för fackböcker letar jag: Foto, handböcker i stickning, musik, ung konst.

Förutom svenska läser jag gärna: Engelska. Romaner men allra mest comics.

Högst upp i min att-läsa-hög just nu ligger: Seriealbumet ”Husfrid” av Alison Bechdel. Väntar på att få rumpan ur vagnen och läsa Carl-Johan Vallgrens ”Kunzelmann & Kunzelmann” någon gång.

Högst upp på min bok-önskelista just nu: Fick pepp på Per Hagmans kommande roman ”Vänner för livet”.

När jag går till antikvariat letar jag alltid: PO Enquist. Per Lagerkvist. Herman Hesse. 1:a upplaga av Harry Martinsons ”Aniara”. Fina sagoböcker.

6 kommentarer:

Samantha sa...

Stephen Kings "Varsel" är en deckare (eller nåt) som jag hoppas du läst. Den är galet bra.

Sofia sa...

Läste massor av Stephen King i tonåren men inte just den. Typiskt.

Samantha sa...

Den har precis kommit in i butiken, i storpocket. Jag har köpt den. Jag ska sluka den. Igen. Sen ska jag sluka filmen. Ingen är så ruggig som Jack Nicholson, oavsett vilken genre han tar sig an.

Var köpte ni ert hemmabio-grejs nånstans förresten?

Miss Muffin sa...

Åh tack! Jag blev alldeles jätteglad för dina snälla snälla ord! Det behövdes idag. Nu när jag läste din bokenkät tänkte jag.. "ja just det.. den också ja.. ja precis, fula bokomlsag hemskt.. och Denise Rudberg.. fy fan.." osv. Yes. Väldigt lika tycker vi :)

Toril sa...

Kul att läsa om dina bokvanor...har du något emot ifall jag "snor" upplägget? Om jag orkar så ska skriva nåt liknande på min blogg..men som sagt om jag orkar är lite trött nu..
Allt gott:)
Å du, läs för guds skull Wassmo FÖRE Vallgren..Wassmo äger tycker jag:) har förstått att du gillar Vallgren vilket är för mig en gåta..Tur att vi alla är olika dock:) Du kanske kan berätta vad tjusningen med Vallgren är eftersom jag inte förstår? Jag har läst alla Wassmos böcker å alla är underbara utom Flykten från Frank som bara var konstig så den kan du hoppa över om du frågar mig.

Sofia sa...

Toril: Sno på bara, för allt i världen, det var ju precis vad jag också gjorde!

Gillar Vallgrens stil, han är liksom en sjujäkla berättare, som litar på sin förmåga och inte behöver ta till knepiga trix varken i teknik eller språk. Välformulerat och vackert utan att bli lyriskt.
Minns att du drog en parallell till Parfymen sist vi hade Vallgren på tapeten och jag tror att det är samma kvaliteter jag tycker om hos båda författarna. Och jag kände aldrig att "Den vidunderliga.." var en ripoff, (trots uppenbara likheter i framförallt tema), för den är alldeles för bra, i min mening.

"Flykten från Frank" har jag faktiskt inte läst och det är för att när den kom ut fick jag helt enkelt inte feeling när jag höll den i handen... Då stämde det kanske då :)